Meet the team - Pim Schalke

    4 mei 2023
The Floral Connection New Product Development

Pim Schalke werkt als New Product Development Manager bij The Floral Connection. Wij zijn benieuwd naar zijn passie en hoe hij in deze functie terecht is gekomen.

Pim is opgegroeid tussen de bloemen en planten. Zijn vader was chrysantenkweker, waardoor Pim veel op de kwekerij te vinden was. Een vakantiebaan op de veiling zorgde ervoor dat Pim na zijn studie ‘Horticultural Business’ de commerciële kant op is gegaan. “Op de veiling ging er voor mij een wereld open, de dynamiek en verscheidenheid in bloemen sprak mij enorm aan”, vertelt Pim.

De jaren daarna heeft Pim bij verschillende bedrijven in de sierteeltbranche gewerkt. In Nederland, maar ook internationaal, in verschillende schakels van de keten. Van kwekerij, cash & carry tot groothandel en retail. De rode draad in zijn loopbaan is altijd de interesse in wat en waarom de consument koopt, want dat is waar het volgens Pim allemaal om draait.

10-jarig jubileum

Precies tien jaar geleden is Pim gestart bij Bloom B.V. Vanuit eigen marktonderzoek is hij begonnen met het schrijven van een category plan voor een grote Duitse retailer, waar destijds nog geen bloemen verkocht werden. Vijf jaar later konden alle punten van het plan worden afgevinkt. Wat nu in de winkels staat, is toen al zorgvuldig uitgedacht door Pim en het team. Het ontwikkelen van succesvolle producten, dat is waar zijn passie ligt. Dit heeft hij daarna ook voor andere grote retailers gedaan. “Iedere retailer is net weer even anders en dat maakt dit werk zo uitdagend”, vult Pim aan.

New Product Development

Bloom B.V. is inmiddels overgegaan in The Floral Connection, waar Pim nog steeds met veel plezier werkt. Hij focust zich nu op diverse projecten binnen de organisatie. “Ik houd me bezig met complexe projecten waarbij de overview van het end to end proces en de samenwerking van meerdere afdelingen binnen onze organisatie nodig is om succes te behalen, zoals bij New Product Development.”

Pim vertelt verder: “Zien waar de kansen liggen en van daaruit ontwikkelen dat is waar het om gaat, ik leg een puzzel vanuit alle elementen. Denk aan de combinatie van bloemen, verpakkingen, toegevoegde waarde, productie technieken, maar ook de juiste leveranciers inschakelen, een team wat het concept kan uitwerken én natuurlijk de klant overtuigen.”

Samen kom je verder

Pim vervolgt: “Samen met Darsih (hoofd design bij The Floral Connection) zetten we net dat stapje verder. Hoe kunnen wij ons differentiëren en nog belangrijker, hoe kan onze klant zich differentiëren. Hierover brainstorm ik regelmatig met Darsih. Zij kan vanuit haar bloemen- en retail expertise enorm veel toevoegen in dit proces. Uiteindelijk zit er altijd een gedegen denkwijze achter wat de consument in het schap van onze klanten ziet. Samen ontvangen we ook regelmatig relaties en vorig jaar hebben we in samenwerking met Dutch Flower Group een NPD dag georganiseerd. Op het programma stond een retail safari, real life plotten van het assortiment van de klant én natuurlijk het presenteren van de trends op korte en lange termijn. Een ontzettende waardevolle dag.”

Data gestuurd werken en duurzaamheid

“De verkoop aan de consument is voor mij het allerbelangrijkste, want pas dan is het product écht verkocht. Natuurlijk bezoek ik ook regelmatig de winkels, altijd wil ik even zien hoe het bloemenschap eruit ziet. Ook kijk ik naar andere producten en merken en analyseer ik wat hun denkwijze is. Uiteindelijk bewijst de harde sales data of een product succesvol is of niet en daar kunnen we verder mee sturen.

Natuurlijk kijken we ook altijd naar duurzame keuzes en wat de consequentie daarvan is voor de supply chain van ons en van de retailer. Zo blijven we ons altijd ontwikkelen en als bedrijf voorop lopen. Dat is precies waar ik voor ga!”

fotomel_1221crop_DFG_2023 - verkleind final
Beeld: Pim Schalke (rechts) met Darsih Binti Apip (links)

Het laatste nieuws

Nooit iets missen van The Floral Connection? Bekijk alle nieuwsberichten in ons nieuwsoverzicht.

Nieuwsoverzicht

This website uses cookies. We use cookies to enable website functionality

Ok